Blog Layout

Hoe zorg je dat samenwerking of verandering slaagt

Kees van Lambalgen • apr. 20, 2022

Een praktische benadering voor verandering gebaseerd op vakliteratuur en eigen ervaringen uit meerdere opdrachten en een op te vragen checklist

Hoeveel samenwerkingspartners heeft jouw organisatie? Heb je de wederzijdse belangen goed in beeld en weet je ook of de ander deze net zo ziet? Hoe vitaal is deze samenwerking en besteed je daar genoeg tijd en aandacht aan? Is deze samenwerking alleen iets van een bestuurder of iets van een enkele afdeling? Hoe is dit in meerjarenbeleid en jaaracties terug te zien? Zijn strikte afspraken de basis of is de samenwerking vooral gebaseerd op vertrouwen? Wie zijn de sleutelfiguren en wat gebeurt er als deze vertrekken?


Zo maar enkele vragen rond samenwerken die vele mensen zullen herkennen. Veel samenwerkingsverbanden beginnen als een goed idee, maar de verdere uitwerking is lastig en veelal te snel komt het gesprek op de vorm, zonder dat de inhoud, het doel en het onderling vertrouwen goed zijn doorgesproken. Daardoor heb ik veranderingen zien stagneren en fusies zien mislukken.


Prominente auteurs als: Kaats, Opheij, Weggeman, Cozijnsen, Vrakking en Pater hebben goede boeken over dit onderwerp geschreven, maar het komt uiteindelijk altijd aan op een gedegen uitvoering.


Daarom is een stap voor stap aanpak van groot belang, met een fasering:

1.      Initiatie

2.      Verkenning

3.      Uitwerking

4.      Besluitvorming

5.      Implementatie

6.      Evaluatie


Dit lijkt een logisch en eenvoudig rijtje en dat is het ook als je niet verder kijkt dan deze algemene begrippen. Veel mensen vinden de uitwerkingsfase erg belangrijk en dat is deze ook, maar eerst moet voldoende aandacht zijn besteed aan de fases die daaraan vooraf gaan: initiatie en verkenning. Vertraging aan het begin van het proces verdient zich in de latere fases altijd terug. Het is ook belangrijk om de eventueel ongemakkelijke vragen niet uit de weg te gaan en zowel te kijken naar de stimulerende en helpende factoren als naar de belemmerende factoren.


Checklist op te vragen via de contactpagina op mijn website

door Kees van Lambalgen 29 nov., 2023
Hoe kun je rust voor jezelf creëren als je spanning voelt
door Kees van Lambalgen 29 nov., 2022
Niet alle bestuurders hebben voldoende inzicht in de vraagstukken die spelen in het verantwoordelijkheidsgebied van de interim-manager die ze werven.  Voldoende redenen om hier eens wat uitgebreider bij stil te staan.
door Kees van Lambalgen 24 nov., 2022
Een (nog) onbekende helpende rol bij stagnatie van ontwikkeling en besluitvorming. Olie in de samenwerkingsmachine doet wonderen.
Share by: