Blog Layout

Tolk tussen specialist en bestuurder

Kees van Lambalgen • nov. 24, 2022

Een (nog) onbekende helpende rol bij stagnatie van ontwikkeling en besluitvorming. Olie in de samenwerkingsmachine doet wonderen.

Hoe zou het zijn als bestuurders, managers en specialisten elkaar begrepen? Specialisten willen graag innoveren in hun vakgebied, maar kunnen geen business case opstellen. Bestuurders vragen terecht naar de toegevoegde waarde om extra investeringen te rechtvaardigen, maar die is niet altijd duidelijk te krijgen. Gevolg is langs elkaar heen praten en frustratie omdat er geen voortgang komt. Een impasse is geboren en energie lekt weg.


Deze situatie heb ik al vaak meegemaakt wanneer ik aan een interim-opdracht begon en een kennismakingsronde maakte om eerst maar eens te horen wat de belangrijkste zaken waren waar ik me mee bezig zou moeten houden. Dan bleek er al een historie te liggen van enkele jaren waarin een business case opgesteld was waarbij steeds nieuwe aspecten meegenomen moesten worden. Bij elk volgend overleg kwamen er weer nieuwe dingen op tafel en de tijd schreed voort. Betrokken specialisten waren gefrustreerd en boos.


Op dat soort momenten is het tijd voor een interventie, te beginnen met aparte gesprekken met betrokken specialisten, verantwoordelijk bestuurders, adviseurs en controllers. In alle gevallen komt er met wat doorvragen nieuwe informatie op tafel waaruit kansen voortkomen om de ontstane impasse te doorbreken. In de praktijk meekijken en meelopen geeft ook belangrijke inzichten.


Soms komen er aanvullende financiële inzichten en gegevens. In andere situaties komen aanvullende argumenten op tafel of kunnen we andere termen vinden, waardoor de betrokkenen elkaar beter begrijpen. In één geval bleef de business case negatief, maar het niet volgen van de ontwikkeling zou een aanzienlijk omzetverlies voor het ziekenhuis met zich meebrengen, omdat de activiteit dan op termijn zou komen te vervallen. Niets doen was dus duurder dan toch maar investeren. Breder kijken dan alleen financieel en ook het strategisch belang meewegen is dus erg belangrijk om een goede afweging te maken.


Op die manier is het al zeker 3 maal gelukt om binnen een interim-opdracht ook een impuls te geven aan vastgelopen initiatieven. Voorbeelden zijn de keuze voor een ander type OK-tafels, aanschaf van een PET-CT en implementatie van robot geassisteerde chirurgie. Creatief meedenken en tolken tussen specialisten, managers en bestuurders is een leuke uitdaging en als het lukt een groot plezier. Heb je een dergelijk vraagstuk, laat me eens meedenken.

Zie ook www.keesvanlambalgen.nl

door Kees van Lambalgen 29 nov., 2023
Hoe kun je rust voor jezelf creëren als je spanning voelt
door Kees van Lambalgen 29 nov., 2022
Niet alle bestuurders hebben voldoende inzicht in de vraagstukken die spelen in het verantwoordelijkheidsgebied van de interim-manager die ze werven.  Voldoende redenen om hier eens wat uitgebreider bij stil te staan.
door Kees van Lambalgen 20 apr., 2022
Een praktische benadering voor verandering gebaseerd op vakliteratuur en eigen ervaringen uit meerdere opdrachten en een op te vragen checklist
Share by: