Blog Layout

Meer resultaat uit een interim-opdracht!

Kees van Lambalgen • nov. 29, 2022

Niet alle bestuurders hebben voldoende inzicht in de vraagstukken die spelen in het verantwoordelijkheidsgebied van de interim-manager die ze werven.

Voldoende redenen om hier eens wat uitgebreider bij stil te staan.

Welke opdracht krijgt een interim-manager? Is het “op de winkel passen”, of een specifiek doel? Lang niet altijd denken opdrachtgevers hier echt goed over na. Dat is jammer want het inzetten van een interim-manager is niet goedkoop. Maar het biedt tegelijk een mooie extra kans voor u als bestuurder.


Een interim-manager kijkt als het goed is met een frisse blik naar de organisatie, met kennis van gelijksoortige situaties. Het is zonde om geen gebruik te maken van de mogelijkheden die dat biedt. Denk vooraf na over de conditie van de organisatorische eenheid:

  • Hoe is de kwaliteit van de leidinggevenden?
  • Wat is de financiële situatie?
  • Welke samenwerkingsvraagstukken spelen er?
  • Welke projecten vragen aandacht?
  • Zijn er investeringen die aandacht behoeven?
  • Spelen er huisvestingsvraagstukken?
  • Wat speelt er op het gebied van ICT?


Het kan natuurlijk zijn dat je als bestuurder wel een globaal antwoord hebt op deze vragen, maar als je eerlijk bent weet je het vaak niet omdat je zelf meer met de grote lijn van de organisatie bezig bent. Zeker als leidinggevenden vrij plotseling zijn vertrokken zijn deze vragen niet goed te beantwoorden en in die situaties is ook de overdracht beperkt. Om te zorgen dat een interim-periode goed wordt benut is het van belang om de situatie in het begin goed in kaart te brengen, prioriteiten te stellen en een reële termijn voor de opdracht af te spreken.


Kansen laten liggen

Te vaak kiest men voor een korte periode die vervolgens 2 á 3 keer wordt verlengd met als gevolg dat telkens alleen doelen op korte termijn worden afgesproken. Daarmee blijven meer fundamentele vraagstukken liggen en is er onvoldoende resultaat aan het einde.


Mijn voorstel:

  1. Denk sowieso na over de opdracht (zie boven)
  2. Laat de interim-manager binnen 4-6 weken een Quick Scan aan het begin maken waarin alle aspecten zijn meegenomen
  3. Stel de opdracht bij (inhoud en doorlooptijd) op basis van het resultaat van de scan
  4. Communiceer deze opdracht ook intern met alle betrokkenen
  5. Monitor de voortgang op ver verschillende onderwerpen periodiek
  6. Evalueer de opdracht aan het eind


Frisse blik benutten

Een andere manier om gebruik te maken van de meerwaarde van een externe is als bestuurder een keer de tijd te nemen voor een “benen op tafel sessie”. Dit vraagt van twee kanten moed; de manager moet het aandurven om op een evenwichtige manier een indruk van sterktes en zwaktes van de organisatie te geven en de bestuurder moet in staat zijn om onbevangen te luisteren en vragen te stellen zonder in de verdediging te gaan. Een zuivere intentie, wederzijds vertrouwen en een goede band zijn zeer behulpzaam bij een dergelijk gesprek.


Ik wissel graag eens met u van gedachten over de optimale inzet die ik u kan bieden bij de vraagstukken die in uw organisatie spelen. Na een bericht op LinkedIn neem ik contact met u op.


Meer informatie zie ook: www.keesvanlambalgen.nl



door Kees van Lambalgen 29 nov., 2023
Hoe kun je rust voor jezelf creëren als je spanning voelt
door Kees van Lambalgen 24 nov., 2022
Een (nog) onbekende helpende rol bij stagnatie van ontwikkeling en besluitvorming. Olie in de samenwerkingsmachine doet wonderen.
door Kees van Lambalgen 20 apr., 2022
Een praktische benadering voor verandering gebaseerd op vakliteratuur en eigen ervaringen uit meerdere opdrachten en een op te vragen checklist
Share by: